Backup maken van bestanden

Als gebruiker van HostFree is het je misschien opgevallen dat het platform niet meer zo stabiel draait als enkele jaren geleden toen we begonnen. Dit geldt echter niet voor iedereen; we hebben 20 servers tot onze beschikking en enkele daarvan verkeren momenteel in slechte conditie. Mocht je account op één van deze servers staan, dan zou je problemen kunnen ondervinden met het gebruik van bepaalde tools, waaronder de mogelijkheid om backups te maken.

Ondanks de problemen met FTP zijn er gelukkig nog verschillende opties om een backup te maken van je bestanden. Slechts in uitzonderlijke gevallen is het helemaal niet meer mogelijk om dit te doen. Hieronder vindt je alle mogelijke manieren om een kopie te maken van je bestanden. Neem contact op met de Helpdesk indien geen van deze methodes werkt.

1. Backup tool
Deze tool bevindt zich onder “Bestanden” in het controlepaneel. Wanneer je hier voor het eerst komt zie je dat er geen backups beschikbaar zijn om te downloaden, en dat er geen bestanden op de remote backup server staan. Klik op de knop “Genereer een Nieuwe Backup”, en je zal een melding te zien krijgen dat er een backup wordt gegenereerd. Wacht enkele seconden en bezoek vervolgens opnieuw deze pagina, als alles goed kun je vervolgens de backup downloaden.

2. Bestandsbeheerder
Mocht het niet gelukt zijn om een backup gereed te maken voor download, dan kun je de volgende methode proberen. Selecteer in het controlepaneel tevens onder “Bestanden” de optie “File Manager”. Klik op de knop Filemanager installeren, als je dit nog niet eerder had gedaan. Vernieuw de pagina, en de bestandsbeheerder zou moeten openen. Vervolgens kun je alle bestanden selecteren, rechts klikken op “create archive”. Geef het archief een naam, en zodra deze gereed is kun je nogmaals rechts klikken om het bestand direct te downloaden.

3. SSH Console
Het SSH console is een geavanceerde functie waarmee enkele commando’s zijn uit te voeren. Open het console en voer de volgende commando’s één voor één in:

cd public_html
tar -cvwf backup.tar public_html/
mv backup.tar public_html/backup.tar

Hierna kun je de backup downloaden door met je browser je eigen site te bezoeken, en daarbij backup.tar achter de URL te zetten. Bijvoorbeeld http://mijnsite.hostfree.nl/backup.tar

MySQL Database Backup

Voor het maken van backups van je MySQL databases zijn twee verschillende opties beschikbaar. De eerste manier is via MySQL databases onder het menu geavanceerd. Hier zijn opties voor verwijderen, repareren en backups te vinden. Mocht het op deze manier niet lukken, dan is er nog een mogelijkheid om de gegevens te exporteren via phpMyAdmin.

Login met je database wachtwoord op phpMyAdmin, en klik op exporteren. Er zijn een aantal opties beschikbaar waaronder compressie. Meestal worden databases geëxporteerd in gzip formaat (.gz), maar je kunt ook direct op “Go” klikken waarna er een downloadbaar plain-text bestand wordt gegenereerd.

gratis webhosting met PHP en MySQL