Gratis WordPress Hosting

WordPress is een open source content beheer systeem (CMS) dat vaak gebruikt wordt voor blogs, aangedreven door PHP en MySQL. Het heeft vele functies waaronder een plugin architectuur en een template systeem. WordPress wordt door meer dan 12% van de miljoen grootste websites ter wereld gebruikt en is daarmee ’s werelds populairste CMS.

Gratis WordPress hosting is mogelijk voor gebruikers van HostFree. Er zijn drie verschillende manieren om WordPress te installeren; Automatische installatie, Handmatige installatie met behulp van de SSH web console, Handmatige installatie en uploaden met FTP.

Installatie Tool

De makkelijkste manier is via de ‘Installatie Tool’ in het controlepaneel. Klik op het icoontje, en selecteer WordPress. In het volgende scherm kunnen we het installatie pad kiezen (bijvoorbeeld /blog), en een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Tip: gebruik om veiligheidsredenen nooit ‘Admin’ of ‘Administrator’ als gebruikersnaam, maar kies een unieke gebruikersnaam en een sterk wachtwoord.

Wordpress Installatie Tool

Het nadeel van de Installatie Tool is dat het de Engelstalige versie van WordPress installeert, en het niet altijd de laatste versie is. Gelukkig is dit vrij eenvoudig op te lossen door het configuratiebestand ‘wp-config.php’ te openen en de volgende regel aan te passen:

define('WPLANG', '');

aanpassen naar:

define('WPLANG', 'nl_NL');

Hierna beschikken we in het Dashboard onder ‘Updates’ over de mogelijkheid om WordPress bij te werken naar de meest recente Nederlandse versie.

SSH Web Console

Deze manier is sneller dan uploaden via FTP, met het voordeel dat we zelf geen installatiebestanden hoeven te uploaden. Met een aantal van de beschikbare SSH commando’s kunnen we de bestanden van de officiĆ«le WordPress site rechtstreeks downloaden naar de server.

ssh web console

Selecteer ‘SSH Console’ in het Controlepaneel onder ‘Geavanceerd’. Klik op de invoerregel van het console, en voer (copy/paste) de volgende commando’s in, gevolgd met Enter:

navigeer naar de public_html map

cd public_html

download wordpress (versie 4.2.2 Nederlands)

wget –no-check-certificate https://wordpress.org/latest.tar.gz

Pak het gearchiveerde bestand uit

tar -xvzf latest.tar.gz

Verplaats de bestanden naar de public_html map

mv wordpress/* ./

Verwijder de lege map

rmdir wordpress

Nu alle bestanden zijn gekopieerd kunnen we de WordPress installatie starten door naar de site te browsen. Tijdens de installatie zullen we nog MySQL database gegevens moeten invoeren. Databases kunnen aanmaken worden in het Controlepaneel.

Uploaden met FTP

De derde manier via FTP neemt het meeste tijd in beslag van alle mogelijkheden aangezien je de bestanden vanaf je eigen computer moet uploaden. Ga naar http://nl.wordpress.org en download de laatste versie. Pak de bestanden uit op je computer, en open je favoriete FTP programma, bijvoorbeeld FileZilla.

FileZilla FTP Client

De inloggegevens voor FTP zijn te vinden in het controlepaneel onder “Bestanden > FTP Toegang”. Dezelfde gegevens zijn ook per email verzonden tijdens het aanmaken van het hostingaccount. Maak verbinding met de FTP server, en upload de bestanden naar de public_html map. Maak een MySQL Database aan in het Controlepaneel, en start ten slotte de WordPress installatie door je website te bezoeken met je browser.

Met deze drie installatie mogelijkheden kan iedereen bij ons gratis WordPress hosten. Dit kan met een eigen domeinnaam, of door gebruik te maken van een gratis subdomein. Ook wanneer je kiest voor een subdomein beschik je, in tegenstelling tot andere gratis blog diensten, over onbeperkte mogelijkheden aangezien je volledige controle hebt over de installatie van WordPress op je hostingaccount.

gratis webhosting met PHP en MySQL